Glossy

Publisert i Klassekampen 14. mars

Glossy

På stuebordet hos svigers ligger det en mann med langt, lyst hår, helskjegg og isblå øynene. Han pryder forsida av et tjukt, glinsende magasin. «Jesus» heter det. De siste årene har Nederland blitt hekta på den personlige glossy: utgivelser der en kjendis får sette sitt preg, og fjes, på et luksuriøst utført blad. Vi har hatt Jan, Linda, Beau og Laura, og nå var det altså Jesus sin tur.glossyjezus_foto_sq

Jesus har på eyeliner. Svigersøster, som jobber i forlaget som står bak, melder stolt at omslaget er «kontroversiell». Bladet, som blant annet inneholder en biografi, oppskrifter på bibelsk mat og diverse variasjoner på spørsmålet «hva ville Jesus gjort?» har blitt en snakkis i både religiøse og sekulære kretser. I korridorene snakkes det allerede om Muhammed-glossyen – hvordan forsiden på den skal se ut er foreløpig uvisst.

Noen dager senere sitter jeg på en kafé i Amsterdam når to studenter kommer inn. Den ene er sliten etter å ha tilbrakt natta på universitetsledelsens kontor. Misfornøyde studenter har okkupert universitetsbygningene, som de gjorde på 1970-tallet. De protesterer mot nedskjæringer og en maktsyk ledelse som tenker profitt framfor utdanningskvalitet. «Jeg så din bror, forresten», sier okkupanten plutselig. «På forsida av Jesus.» Broren har fått 150 euro for jobben. Ikke mye når man skal leve på et studielån som har blitt kuttet flere ganger siden jeg selv studerte.

Alt er visst ved det samme gamle i hjemlandet: Statsministeren slår seg på brystet over å lede en «kunnskapsøkonomi», på TV diskuterer kulturpersonligheter om Jesus virkelig var en blåøyd fotomodell, og studentene blir fortsatt avspist med knapper og glansbilder.

donderdag

Reklame

Posted

in

by

Tags:

Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: