Spøk og revolver

Om Scandza Forum, humor og at raselæren er som meslinger: Den dukker opp når vi trodde vi var kvitt den.

Publisert i Klassekampen 7.11.2019

Mens halve Norge i helga debatterte om det å spøke om visse «rasers» genetiske underlegenhet er så flaut at det blir morsomt, møttes en gjeng som mener det på ramme alvor. I et lokale i Oslo leid under falske premisser fant Scandza Forum sted på lørdag; en konferanse som forente en rekke toneangivende stemmer på det internasjonale ytre høyre. Temaet var «human biodiversity», altså rasebiologi. På talerlista sto uttalte antisemitter, hvite nasjonalister og frontfigurer for det såkalte alt-right.

Filter Nyheter kunne avsløre at en av hovedtalerne, amerikaneren Greg Johnson, ble pågrepet og sendt ut av landet av PST. Johnson har offentlig forsvart motivasjonen til Anders Behring Breivik og til Patrick Crusius, terroristen som drepte 20 mennesker i El Paso i august ut fra en teori om at Vestens hvite befolkning «skiftes ut» med brune og svarte innvandrere. PST mente han kunne påvirke andre til å utøve vold. I Oslo var Johnson i godt selskap med antisemitten og Breivik-apologeten Kevin Macdonald og færingen Frodi Midjord, en slags edderkopp i det nordiske høyreekstreme miljøet. Ifølge Filter deltok om lag 80 personer, deriblant kjente nynazister.

Er dette noe å lage stor ståhei over? Noen vil hevde at Scandza Forum representerer en svært marginal strømning, og at å sette søkelys på slike bare hjelper dem å nå fram til flere. Det har også blitt en forutsigbar kritikk at det er antirasistene som blåser opp små saker og dermed gir rasistene rampelyset og martyrrollen.

Spørsmålet er hvordan man definerer marginalt. Når Document.no, som når ut til hundretusenvis av lesere, skriver om Greg Johnson at han ikke er høyreekstrem, og at «Hvit etnonasjonalisme er en logisk reaksjon på den utvanning av det nasjonale som Norge har opplevd de siste tredve-førti år» – er det marginalt? Når flere norske terrorister har sagt seg motivert av slike teorier, og når ikke-hvite nordmenn forteller om å bli slått, sparket og jaget av høyreekstreme – er det smått?

I boka «Alt du elsker, skal brenne» (2017, på norsk i høst) tegner journalisten Vegard Tenold Aase et portrett av ytre høyre i USA. Det er et broket miljø, preget av krangling, rus og amatørisme. Til tross for at de messer om at noe stort er på ferde, klarer de knapt å mønstre noen titalls folk. Ikke så veldig ulikt det nordiske ytre høyre – og lett å fnyse av. Men bakom korsbrenninger og nazistevner skjedde noe annet: framveksten av alt-right, Donald Trumps kampanje med dresskledde ytre høyre-typer som rådgivere. Mellom disse, og «støvlene» på bakken, er det åpne kanaler. Nynazistiske konspirasjonsteorier finner veien inn i Det hvite hus, gjerne via «kontroversielle tenkere». Nettopp slikt er det Scandza Forum byr på: Høyreekstreme og nazistiske ideer om hvite etnostater, forbud mot «raseblanding», deportasjon av ikke-hvite og jøder, pakket inn i kvasi-akademisk språk. Raselæren er som meslinger: den dukker opp når vi trodde vi var kvitt den.

Aase beskriver en dynamikk der ytre høyre håper på å bli angrepet av «antifa», for så å dreie det hele over til en ytringsfrihetsdebatt. Men han påpeker også at motstand fungerer. Mens frontfigurene er snare til å utrope seg til ytringskrigens martyrer, blir bevegelsene svekket. Og motsatt: Fravær av motstand øker selvtilliten til rasister både på gateplan og i seminarrom.

En svipptur tilbake til Radioresepsjonen. Tar man Tore Sagen i beste mening, så kan man forstå sketsjen som bunnet i en oppriktig idé om at denne typen rasisme er vi for lengst ferdige med; den er latterlig. Den ideen viser seg å være utbredt i norske medier. Men å late som om ikke rasisme og høyreekstremisme er reelle trusler i dag, til tross for haugevis av bevis på det motsatte – det er dét som er flaut.

 

Reklame

Posted

in

by

Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: